Ana Sayfa
Duyurular
Almanca Hazırlık Sınıfları Genel Bilgileri

Almanca Hazırlık Sınıfları Genel Bilgileri

ALMANCA MÜTERCİM VE TERCÜMANLIK PROGRAMI HAZIRLIK SINIFLARI GENEL BİLGİLERİ

 

Hazırlık Öğretiminin Düzenlenmesi

Yabancı dil hazırlık öğretimi, iki yarıyıl şeklinde yapılır, ancak değerlendirme sistemi bir öğretim yılı kapsamında dikkate alınır. Hazırlık öğretimi boyunca Yabancı Dil Muafiyet Sınavından başarısız olan öğrencilere A1 seviyesinden B1 seviyesine kadar “Almanca” dil eğitimi verilmektedir.

Hazırlık Programlarında Sınavlar

Hazırlık programı boyunca, her yarıyılda, biri performans, iki tanesi ara sınav olmak üzere toplam altı adet ölçme değerlendirme, ayrıca ikinci yarıyıl sonunda bir yılsonu(final) sınavı yapılır.

Yıl içi ve yıl sonu sınavlarının hangi faaliyetlerden oluşacağı ve katkı düzeyleri eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce belirlenerek ilan edilir. 

Devam Zorunluluğu

Hazırlık sınıfında derslere devam zorunluluğu oranı en az % 85 olup, hazırlık programlarında derslerin en az % 85’ine devam etmeyen öğrenciler başarısız sayılır, yılsonu ve bütünleme sınavlarına katılamazlar. Fakat bir sonraki eğitim-öğretim yılı başında açılacak Yabancı Dil Muafiyet Sınavına girebilirler.

Hazırlık Sınıfından Ayrılma

  1. İsteğe bağlı hazırlık sınıfına kayıt yaptıran öğrenci, sadece güz yarıyılı başında ve en geç eğitim-öğretimin başladığı hafta sonuna kadar dilekçe vererek hazırlık sınıfından ayrılabilir.
  2. Ayrılan öğrencinin yerine sıradaki yedek öğrenci alınır. Bu şekilde yerleştirilen yedek öğrenci de eğitim-öğretimin başlamasından sonraki ikinci hafta sonuna kadar dilekçe vererek hazırlık sınıfından vazgeçebilir.
  3. Bu sürelerden sonra hazırlık sınıfı bırakılamaz ve ayrılmak isteyen öğrenci hiçbir şekilde lisans öğrenimine bir sonraki eğitim-öğretim yılından önce başlayamaz.
  4. Yabancı Dil Muafiyet Sınavında başarısız olan yani zorunlu hazırlık öğretimi görecek öğrencilerin hazırlık sınıflarından ayrılması mümkün değildir. Hazırlık sınıflarında başarılı olmak lisans öğretimine devam edebilmenin ön şartı sayılmaktadır.

Hazırlık Programından Muafiyet

Lisans programlarına yeni kabul edilen öğrencilerin yabancı dil yeterlilikleri, akademik yılbaşında uygulanan Yabancı Dil Muafiyet Sınavıyla saptanır. Muafiyet sınavında başarı notu 100 üzerinden en az 65 (altmışbeş) tir. Bu sınavda 100 üzerinden 65 (altmışbeş) ve üzerinde not alanlar Zorunlu Hazırlık öğretiminden muaf sayılırlar.

Hazırlık Programı Sınav Uygulamaları

  1. Başarı notu, öğrencinin zorunlu hazırlık programını başarı ile tamamlayıp tamamlamadığının tespitinde esas alınacak nottur.
  2. Devam zorunluluğunu yerine getirmiş öğrenciler yılsonu sınavına girebilir.
  3. Yılsonu sınavı dört becerinin (yazma, okuma, dinleme, konuşma) ölçüldüğü bir sınavdır.
  4. Öğrencilerin hazırlık sınıfında başarılı sayılması için yılsonu sınavından 100 puan üzerinden en az 65 (B1) puan alması ve genel not ortalamasının da yine en az 65 olması gerekmektedir.
  5. Yılsonu sınavında başarısız olan veya geçerli mazereti nedeniyle yılsonu sınavına giremeyen öğrenciler, bütünleme sınavına girebilirler. Bütünleme sınavında yılsonu sınav hükümleri uygulanır.        

Hazırlık Programı Başarı-Başarısızlık Değerlendirmesi

  1. Yabancı Dil Hazırlık programlarını başarı ile tamamlayan öğrenciler bir sonraki eğitim-öğretim yılında kayıtlı oldukları eğitim programlarında öğrenimlerine başlarlar.
  2. Yabancı dil yeterliğini sağlayamayan öğrenciler, kendi bölüm derslerini alamazlar.
  3. Hazırlık sınıfında başarılı olamayan öğrenciler, yeni kaydolan öğrencilerle birlikte bir sonraki öğretim yılı başında açılacak Yabancı Dil Muafiyet Sınavına ya da Goethe Enstitüsünden B1 sertifikası alarak bir üst sınıfa devam edebilirler. Muafiyet sınavına girmeyen veya girip de başarısız olan öğrenciler,Yabancı Dil Hazırlık Sınıfını bir yıl daha tekrar ederler. Bunun sonunda da başarısız olan öğrencilerin üniversite ile ilişiği kesilir.

Almanca Mütercim ve Tercümanlık Programı Hazırlık Sınıfında Okutulan Ders Kitapları

Aşağıda yer alan kitaplar 2019-2020 Öğretim Yılında hazırlık sınıflarında okutulmaktadır. Kitaplarımız interaktif özelliktedir, dolayısıyla akıllı tahta (SMART BOARD 800 SERİSİ) ile uyumludur. Hazırlık sınıflarında güncel dil öğretim yöntemleri takip edilmektedir. Bu amaçla, her öğretim yılı başında öğretim elemanları tarafından titizlikle seçilen ders materyalleri zengin ve çok yönlü içerikleriyle öğrenciler için belirlenmektedir.

Kitaplar:

Netzwerk A1 (Kursbuch, Arbeitsbuch ve Intensivtrainer içeren 3'lü set)

Netzwerk A2 (Kursbuch, Arbeitsbuch ve Intensivtrainer içeren 3'lü set)

Netzwerk B1 (Kursbuch, Arbeitsbuch ve Intensivtrainer içeren 3'lü set)

 

*Ayrıca Langenscheidt veya Pons yayınlarının sözlüklerinden tercih ettiğiniz bir tanesini alabilirsiniz. Fakat cep boy sözlükler kabul edilmeyecektir.

 

Almanca Mütercim ve Tercümanlık Programı Hazırlık Sınıflarında Görevli Öğretim Elemanları

Hazırlık sınıflarında yabancı dil eğitimi, eğitim ve gelişim psikolojisi, öğretim yöntem ve teknikleri ve sınıf yönetimi konusunda alanlarında uzmanlaşmış öğretim elemanları ders vermektedir. Öğretim elemanları ve iletişim bilgileri aşağıda yer almaktadır.

 

    Öğr. Gr. Yurdagül SEVİNÇLİ

    sevincli@sakarya.edu.tr

   Öğr. Gr. Dr. Gülfidan AYTAŞ

    gulfidan@sakarya.edu.tr

   Öğr. Gr. Merve ÇUKUROVA

    mervecukurova0@gmail.com